Thursday, December 19, 2013

seitanpaisti


Joka joulu etsin kiihkeästi ihanan ystäväni Minnan minulle vuosia sitten antamaa seitanpaisti reseptiä ja päätin, että tänä vuonna kirjoitan sen tänne, niin on ainakin jossain varmassa tallessa! Ainesosat olen aina mitannut, varmaan ainoa resepti, jota seuraan niin tarkasti!

7,5 dl gluteenijauhoja
1,5 dl kikhernejauhoja
1,5 dl soijajauhoja
0,3 dl kasvisliemijauhetta (ei ollut kasvisliemijauhetta, niin itse laitoin 4 luomu kasvisliemi kuutioita)
1 tl garam masala -mausteseosta
1,5 tl paprikaa


Liemi:
1,25 dl soijakastiketta
1 dl öljyä
5 dl vettä
3 rkl sinappia
1 tl tuoretta inkivääriä raasteena (laitoin vähän reilusti, noin 0,5 rkl)
1,5 tl tuoretta puristettua valkosipulia (laitoin 0,5 rkl)

odottamassa marinadia


Marinadi:
0,75 dl öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl etikkaa
0,5 rkl valkosipulijauhetta
0,75 dl vettä

marinoitumassa


Sekoitin kuiva-aineet ja liemiainekset erillisissä astioissa, kannattaa muistaa sekottaa varsinkin jauhot kunnolla. Viime vuonna unohdin, mutta enpä unohda toiste, koska gluteenijauho imee kaiken nesteen heti, kun taas muut jauhot eivät, eivätkä sekoitu kunnolla. Oli aikamoinen tappelu sen kanssa viime vuonna. Yhdistin seokset ja vaivasin massasta pötkömäisen. Massa on aika vaikea muotoilla oikeastaan yhtään miksikään, koska gluteenijauhot ovat melko itsepäisiä. Sitten sekoitin marinadin. Ensimmäisen kerran seitania tehdässäni laitoin seitanin vuokaan ja kaadoin marinadin päälle, mutta viime vuonna keksin laittaa koko homman muovipussiin. Sillä tavalla sitä on helpompi käännellä ja se marinoituu mielestäni tasaisemmin. Ja tulee joku käyttötarkoitus isoäidin antamalle miljoonalle pikku pussille! :D Marinoin seitania ainakin yhden yön yli jääkaapissa. (marinointivaiheen voi jättää poiskin). Kinkkua kannattaa muotoilla hieman ennen uuniin laittoa. Sen voi joko kääriä folioon tai vaan paistaa vuuassa 175 asteessa noin puolitoista tuntia käännellen.

No comments:

Post a Comment